The Ruth Everuss Aquatic Centre is a major aquatic refurbishment in New South Wales, jointly undertaken with NBRS Architects.  Originally built in 1959, the centre has significant heritage fabric, and is a well-known backdrop in many television scenes due to its colourful tiling style.

The now rejuvenated aquatic centre comprises of outdoor 50m and 25 metres lap pools, an interactive waterplay zone, an indoor 25m lap pool, family leisure pool, and programme pool.  As with all Donovan Payne designs, all pools are fully universally accessible, and cater to a wide demographic of users.

The programme pool and change village had unique specifications, due to the high volume of muslim users in the local area.  This involved designing with these culture considerations in mind: separated change village entrances for the men and the women, and the ability to fully curtain off the programme pool to allow for womens’ swimming programmes.

The landscape embraces the original design’s colours and geometries to respect the heritage character, as well as build upon it in a playful manner.

Some examples of the pool usage include:
• Training and fitness laps
• Competition – schools, club and inter-club levels can be accommodated with ability for timing pads to be used.
• Refurbished grandstand seating.
• Pool walking for fitness and rehabilitation.
• Aqua-aerobics.
• Learn-to swim activities – introductory and advanced.
• Floating inflatable play features can be accommodated.
• Universal access.also has step access adjacent the in-water spa area.
The pool grades from zero depth down to 0.9m at the northern end of the pool. This area is more suited to older children and also can be used for Learn-to-swim classes.
There are a number of water features in and around the pool, including in-water LED multi-coloured lights. These will provide interest and amusement for pool users

Pool usage:
• Parents, babies and Toddlers
• Unstructured aquatic recreational activity
• Learn-to-swim – introductory
• Families, groups and individuals