We are extremely proud to be the winners of the Landscape category at 2017’s National Timber Design Awards.  This represents our second  consecutive win at the awards, following on from Bold Park Aquatic Centre in 2017.

The ‘Northern Goldfields Regional Offices and Administration Centre’ (Leonora Offices), was a new build, which aims to provide a range of multipurpose services for the community:

  • Office space for permanent staff such as the Goldfields Esperance Development Commission; the Hope Services (drug arm); Child Protective Services, and others.
  • Temporary lettable office spaces for short term government agencies and other traveling service workers.
  • Rentable board and presentation room for local businesses.
  • Public internet room for traveling ‘grey nomads’, and locals.
  • Toy Library
  • Fully accessible facilities throughout.
  • Public timber courtyard at the front to encourage interaction with the community and promote sustainability initiatives.

The project was conceived to be an intelligible transition from the Goldfields streetscape, through the sun-sheltered and landscaped courtyard and into the refuge of the building, where the harshness of the external environment was nullified and all activities could be carried out in comfort and clarity.  The laminated timber primary structure has provided a central atrium passage with clerestory windows providing abundant controlled natural lighting able to penetrate through interior high level windows into the offices along the east-west spine of the building. Built-in cabinetwork was constructed utilising plywood and engineered composite surfaces to provide clean and simple lines. Furniture and fittings were chosen to provide a visually coherent theme throughout the various tenancies and functions within the building and like the cabinetwork, colours and materials were chosen to complement but not compete with the natural timber of the structure and linings.

The building has been designed around the principles of ‘passive sustainability’.  Leonora’s local climate is harsh, with large temperature fluctuations, and extremely hot summers.  To compensate the building has been built out of super-high insulation sandwich panels that allow the building to run cooler and require much less air conditioning.  To fully take advantage of these systems, the building has additional air-tightness, to keep the cool and and keep the heat out.  Combined with sustainable material choices, a focus on sustainably-sourced timber, and low-VOC finishes (low volatile organic compound), the building is a healthier example for the community, with cleaner, cooler air, and a better quality of life for its occupants.