Wave Pool

Choa Chu Kang Singapore

 

Choa Chu Kang in Singapore is the home of the Warriors – Champions of Singapore’s national top-tier professional S-League.  The Singapore Sports Council commissioned Elton Roade Architects and Donovan Payne Architects to design a new Stadium and Aquatic Centre under their “Sports for all” campaign.  At the time, Singapore’s aquatic facilities were entirely focused on sporting and competition.  There were few aquatic leisure and community facilities within the country, and even these consisted of the standard lap pool designs.

Through strong communication and briefing with the Singaporean sports council, Donovan Payne delivered an entirely new model of aquatic facilities to Singapore, consisting of a wave pool, leisure pool facilities, lazy river, lap pool, and waterplay facilities.  In conjunction with the Stadium component, and community street food sections, the complex has successfully created a vibrant community complex that is many things to different groups: the home of the Singapore Warrriors, an open jogging facility for the strong Choa Chu Kang jogging […]

Bayswater

 

Bayswater Waves was a cutting edge Aquatic complex completed for the Bayswater City Council.  The main focus of the centre was on bringing in new technologies to create a large and vibrant facility for the general community.  Front and centre in this design was the 25 metre x 25 metre wave pool and waterslide facilities, creating unique interest in the centre and differentiating it from other facilities.  Bayswater also includings a children’s pool, spa, sauna, steam room, 25 metre lap pool, and a heated program pool, servicing all elements of the community.

In addition to the emphasis on high-technology facilities, Donovan Payne focussed heavily on creating the best possible Environmentally Sustainable outcomes throughout the project.  This included state-of-the-art ozone filtration and de-humidification as well as passive solar design including building orientation, solar calculations, and natural ventilation.  The result was a comfortable, exciting, and welcoming space, with a lower operational cost and excellent community support.